Skip to main content
Alle Zeven Kees Posthumus

Informatie

  • Duur

    ca. 60 minuten zonder pauze

  • Technische voorwaarden

    Wij brengen eigen licht en geluid mee. Speelvlak: zes bij vier

  • Kosten

    € 700,– (exclusief reiskosten en 9% BTW) 


Alle 7 goed

Nathan de Wijze

Door Kees Posthumus &
Henk van Glabbeek

Welk geloof heeft het bij het rechte eind? Welke gelovige heeft de waarheid in pacht? Het is een vraag die de mensheid al eeuwen bezighoudt. 

Wij bevinden ons in Jeruzalem, in de late middeleeuwen. Een krijgsgevangen tempelier redt een Joods meisje uit de vlammen. Zij is de dochter van Nathan, een wijze, Joodse man.
Als even later de sultan, destijds de baas van de stad, hem vraag welk geloof Nathan uiteindelijk het meest overtuigend vindt, zoekt naar een antwoord. Hij vindt dat in de parabel van de drie ringen. Een vader bezit een kostbare ring met een wonderlijke werking. Aan welk van zijn drie zonen zal hij die ene ring schenken? Hij besluit er twee bij te laten maken, identiek, niet van elkaar te onderscheiden.

Dit is het centrale thema van het toneelstuk, dat Gotthold Efraim Lessing schreef in de zeventiende eeuw. Als zijn artikelen over tolerantie en godsdienstvrijheid verboden worden, besluit hij er een toneelstuk over te schrijven. Het werd een klassieker in het Duitse theater.

Verhalenverteller Kees Posthumus en musicus Henk van Glabbeek brengen met hun versie van het oude toneelstuk een verhaal over verbinding, tolerantie en humaniteit. Met een knipoog naar de moderne tijd. Met prachtige, meditatieve Oosterse muziek. Met verrassende plotwendingen en een onverwachte ontknoping.

Kees Posthumus is verhalenverteller. Henk van Glabbeek bespeelt verschillende Oosterse instrumenten, zoals de tar en de daf. De regie is in handen van Heleen Hennink.