Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Nathan de Wijze in Slappeterp

augustus 24

Nathan de Wijze / Door Kees Posthumus & Henk van Glabbeek

Vandaag spelen we de voorstelling twee maal, voor jubilarissen van de vakbond CNV in Friesland.

Welk geloof heeft het bij het rechte eind? Welke gelovige heeft de waarheid in pacht? Nathan, een wijze, Joodse man ten tijde van de kruistochten, zoekt naar een antwoord. Hij vindt dat in de parabel van de drie ringen. Een vader bezit een kostbare ring met een wonderlijke werking. Aan welk van zijn drie zonen zal hij de ring schenken?

Dit is het centrale thema van het toneelstuk, dat Gotthold Efraim Lessing schreef in de zeventiende eeuw. Als zijn artikelen over tolerantie en godsdienstvrijheid verboden worden, besluit hij er een toneelstuk over te schrijven. Het werd een klassieker in het Duitse theater.

Verhalenverteller Kees Posthumus en multi-muzikant Henk van Glabbeek brengen met hun versie van het oude toneelstuk een verhaal over verbinding, tolerantie en humaniteit. Met een knipoog naar de moderne tijd. Met prachtige, meditatieve Oosterse muziek. Met verrassende plotwendingen en een onverwachte ontknoping.

Kees Posthumus is verhalenverteller. Henk van Glabbeek bespeelt verschillende Oosterse instrumenten, zoals de tar, de setar en de daf. De regie is in handen van Heleen Hennink.

Gegevens

Datum:
augustus 24

Locatie

Oegstgeest, Protestantse Kerk